Ce sunt moliile?
Moliile sunt insecte rude cu fluturii, din ordinul Lepidoptera. Este destul de greu de facut diferenta intre molii si fluturi. Exista circa 250.000 de specii de molii apartinatoare al acestui ordin, majoritatea fiind nocturne sau crepusculare. O pereche de molii poate depune aproximativ 500 oua. Omizile (larvele de molii) formeaza coconi, iar atunci cand moliile ies din coconi, se afla deja la maturitate.
Potentialul daunator al moliilor
Moliile, in special omizilelor, sunt daunatori majori ai agriculturii. Omizile, prin invaziilelor, reprezinta cauza multor daune provocate padurilor si livezilor. Desi sunt asemanatoare, acestea prezinta diferente de structura si preferinte alimentare.
Moliile sunt de doua feluri: molii care ataca tesaturile si hainele si molii care ataca cerealele si produsele derivate din cereale. Larvele unor specii de molii se hranesc cu tesaturile hainelor si ale paturilor tesute din fibre naturale, precum matase si lana, cu materiale organice de origine animala, cum ar fi blanuri, pene si chiar cu par de animale ori cu ceai sau condimente.
Factori care favorizeaza aparitia moliilor
- Lumina
Moliile apar deseori in locurile cu lumina artificiala, insa nu se cunoaste cu exactitate motivul care sta la baza acestui comportament. Se crede ca moliile folosesc o tehnica de navigare celesta care se numeste “orientare transversala”. Prin mentinerea unei relatii unghiulare constante cu o lumina stralucitoare, moliile se pot deplasa in zbor in linie dreapta. - Arome
Moliile sunt atrase de diverse arome, precum cea de lemn, de cedru, de ienupar, de levantica si alte uleiuri naturale. De multe ori, acestea sunt folosite crezandu-se ca previn infestarea cu molii, insa efectul este invers.
Cum scapam de molii?
Indepartarea moliilor cu solutii chimice
Pentru spatii inchise (apartamente, case, depozite, dulapuri, sifoniere etc) se pot folosi capcane cu feromoni. Acestea contin o solutie lipicioasa care prinde moliile textile,dar aceasta metoda
Este recomandata doar pentru a preveni aparitia acestora, nu si pentru a extermina o infestare cu
molii.
Exista numeroase metode chimice de indepartare a moliilor, dar acestea pot fi riscante daca nu sunt administrate corespunzator. Cel mai eficient si recomandat este sa apelati la o firma specializata in dezinsectie molii. Dezinsectiile impotriva moliilor efectuata de o echipa specializata se face prin pulverizarea unor substante chimice profesionale care au un spectru larg de actiune, distrug nu doar moliile, ci mai multe tipuri de daunatori.
Masuri de preventie pentru indepartarea moliilor
- Curatarea si uscarea corespunzatoare a hainelor sau a obiectelor confectionate din materiale care pot atrage moliile. Murdaria reprezinta un mediu care favorizeaza aparitia moliilor;
- Curatarea periodica a spatiilor de depozitare;
- Pastrarea obiectelelor in recipiente curate si inchise ermetic;
- Aspirarea spatiilor – prin aspirare se curata larvele si moliile si se previne acumularea de praf si par (surse de hrana pentru larve).
Contactati-ne la numarul de telefon 0753.236.789 , la pagina de CONTACT sau PRETURI !